2013. jan 16.

Egy jó lehetőség: szociális szövetkezet

írta: vargaagnes
Egy jó lehetőség: szociális szövetkezet

Régen jelentkeztem, több tartozást szeretnék leróni. Az egyik egy fontos téma, amely sajnos riportként végül nem jelent meg. Szeretném, ha legalább ezen a csatornán keresztül minnél többen tudnának róla.

Ez volt a kísérő szöveg:

Likócson alakult az országban először alulról jövő kezdeményezésként szociális szövetkezet hajléktalan emberekből. Győr hajléktalanellátó intézménye, a Segítőház idősek otthonát és rehabilitációs részleget tart fenn a városon kívül eső volt szovjet laktanya területén, amely megfelelő helyszín a gazdálkodásra. A rehabilitációs ellátás feltétele a munka, a szolgáltatásért fizetni kell, amely a sokszor rokkant, adósságokkal terhelt emberek számára nem könnyű feladat. Többek közt munkalehetőség és bevétel reményében kezdődött a Kereszteződés Szociális Szövetkezetet létrehozása 2011 őszén, működése idén májusban indult meg. Jelenleg 10 tagja van, közülük 7 hajléktalan ember. A szövetkezeti tagság első lépcsője a 10 ezer forintos részjegy vásárlása. A részesedéshez azonban ez nem elegendő, kötelező a munka, kinek-kinek képességei szerint. A szövetkezet tagjai mind szabadidejükben foglalkoznak a növénytermesztéssel, mely egyelőre két, a Segítőháztól bérelt fóliasátorban folyik. A bio módszerekkel nevelt zöldségeket részben az intézmény konyhája, részben kiskereskedők vásárolják fel.


A szövetkezet nemrég lehetőséget kapott a szomszédos 16 hektáros terület bérlésére, ahol állattartást is terveznek. A terület megtisztítása több hónapos munka, fizetni egy év türelmi idővel, viszont a következő négy évben piaci ár feletti összeget kell. Csörgits András, a szövetkezet alapítója és elnöke szerint a gazdaság jó lehetőség, amely nagy elvi támogatottságnak örvend, de anyagi téren sok a visszásság. A megalakulás és beruházások költségei hajléktalan emberek számára nyilvánvalóan megfizethetetlenek, ezért kormányzati támogatás hiányában saját befektetésre volt szükség, a megtérülés pedig legalább 3 évet vesz igénybe. Az évekkel ezelőtt meghirdetett pályázatokat a gazdasági válság közben felfüggesztették, az a pályázat pedig, amit a kormány márciusban májusra ígért az induló szociális szövetkezetek 5 millió forintos támogatására, azóta sem került kiírásra.

 

Szeptemberben jártam a szövetkezetben, rendkívüli kedvességgel fogadtak. Remélem, azóta használatba vehették a nagy munkával megtisztított új területet, és látszik fény az anyagi alagút végén...

_IGP1118-1-22.jpg
A szálló melletti kertben és fóliasátrakban nem csak a gazdaság tagjai dolgoznak. Innen a zöldség a konyhára kerül.

_IGP1131-1-25.jpg

A közmunkásoknak szigorú napirendjük van

_IGP1085-1-17.jpg

A Segítőháztól egyelőre 2 fóliát bérel  a szövetkezet

_IGP0976-1-1.jpg

Márkus József, alapító tag büszke az eredményekre

_IGP1010-1-7.jpg

Az egyik hatalmas retek

_IGP1016-1-8.jpg

A szövetkezet tagjai közül mindenki szabadidejében, képességei szerint dolgozik 

_IGP0992-1-4.jpg

 

_IGP1001-1-6.jpg

_IGP0978-1-3.jpg

József rajzai és saját készítésű szőnyege a szobájában

_IGP1043-1-11.jpg

Tibor a foglalkoztatóban dolgozik, munkáit a piacon árulja

_IGP1067-1-15.jpg

_IGP1072-1-16.jpg

Pihenő

_IGP1034-1-9.jpg

A termesztés bio módszerekkel, minőségi vetőmagból történik.

_IGP1096-1-19.jpg

Csörgits András, a szövetkezet elnöke finanszírozta az indulást, a tagoknak a belépéshez szükséges összegre is nehezen telik. A fennmaradást segítő pályázati lehetőség még várat magára.

_IGP1061-1-14.jpg

Szólj hozzá

gazdaság hajléktalan bio szociális