2011. jan 14.

Tihany

írta: vargaagnes
Tihany

A vetővirágról november elején hallottam először, amikor megbízható források állították, hogy tömegesen virágzik Tihanyban az Apáti-hegyen. Felkerekedtünk hát megkeresni ezt az érdekes, apró virágot, mert lehet, hogy évekig sem lehet ilyen élményünk újra.

"A vetővirág egészen kis termetű, néhány centiméteres amarilliszféle, melynek puha szirmai nem törnek el, nem károsodnak a legelő állatok taposása nyomán, termője és porzói pedig közvetlenül a talajfelszín magasságában fejlődve szintén átvészelik azt. Megporzását hangyák végzik. Virágát ősszel, kis tokterméseit és jellegzetesen csavarodott leveleit viszont tavasszal hozza. Száraz őszökön hiába keressük sárga szirmait, évekre, évtizedekre eltűnni látszik a növény, pedig ilyenkor is virágzik: a termő és a porzók a föld alatt kifejlődnek, a hangyák megporozzák, és tavasszal a növény termést is hoz."- írta  a Balaton-felvidéki nemzeti Park honlapja.

Azt már most elárulom, hogy nem lesz hepiend, nem találtuk. Elvirágzott november második hétvégéjére, vagy a vaddisznók túrták ki esetleg? Vagy rossz helyen kerestük, ez is meglehet. Viszont gyönyörű volt az idő, és gazdagabbak lettünk néhány tapasztalattal. Azt hittük, nyitva lesz  a Turinform, ahol majd útbaigazítást kapunk, de tévedtünk. A cukrászda sem volt nyitva, ahova konkrétan menni szerettünk volna, nagyon drága volt a közvécé, és miután csüggedten visszatértünk az Apáti-hegyről és a barátlakásokat kerestük, még azt sem találtuk. Senki sem tudta hol vannak, a térképtáblák pedig vagy nem jelölték pontosan, vagy különböző helyeken sejtették. Mire az apátságban eligazítottak, kissé kedvünket vesztettük, és esteledett is.

Viszont Tihany,- a csendes hely- mindig csodálatos!

   

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

balaton tihany apátság